Yemek Fotoğrafçılığında Neden Manuel Modu(M) Kullanırız ?

Fotoğrafı çekilecek yemeğe düşen ışık miktarının hassas bir şekilde belirlenmesi manuel modda çekim ile mümkün olur . Manuel mod (M) fotoğrafçıya fotoğraf makinesi üstünde tam kontrol imkanı verir. Manuel modda çalışıldığında enstantane 1/125’e sabitlenerek istenilen diyafram (f8,f11,f13 vb.) değeri stüdyo ışıkları ayarlanarak sağlanır. 

Yemek fotoğrafçılığında fotoğrafı çekilecek objenin önünde ve arkasında ne kadarlık alanın flu görüneceğinin belirlenmesi konunun vurgulanması açısından önemlidir. Oluşturulan kompozisyonda fotoğrafı çekilecek objenin önünde ve arkasında ne kadarlık kısmının net ne kadar kısmının flu olacağı diyafram ile belirlenir ve bu durumu ‘alan derinliği’ biçiminde ifade edilir.

Diyafram ‘f’ sembolü ile gösterilir. Kısık diyaframlar (f.16, f22, f32 vb.) fotoğrafı çekilen objenin önünün ve arkasının daha net olmasını , (f.1,2, f.1,4 , f.2,8, f.4, f.5,6 vb) açık diyafram değerleri ise objenin önü ve arkasının daha flu görünmesini sağlar.

Doğal ışıkta çekeceğimiz fotoğraflarda belirlemiş olduğumuz diyafram için enstantane ayarı yaparak ışığın düşme süresini belirleriz. Ancak doğal ışıkta çekim yaparken dışarıdaki ışık sürekli değişeceğinden enstantaneyi sürekli değiştirmek gerekebilir.

ISO değerini yükseltmek greni artırmaya sebep olabileceği için fazla tercih edilmez.